Back to Top

Opleidings - & Kenniscentrum voor Bachbloesems en Bewustwording

headerfacebook headerlinkedin

Bachbloesems

 

De complete set Bachbloesems omvat 38 verschillende essences, en daarnaast ook nog een Eerste Hulp Bloesem. Het gebruik van de bloesems werd ook door Dr Bach beschreven.

Bezoek onze online-shop!

 

De bachbloesems worden aangemaakt volgens speciale methoden, namelijk: de zonnemethode of de kookmethode, in overeenstemming met Dr. Bach’s voorschriften.

Hij onderscheidde 7 categorieën, waarin hij de 38 bloemen met de 38 negatieve gemoedsgesteldheden indeelde.

 

1. ANGST:

 

Rock Rose – Zonneroosje

 

Volgens Dr. Bach is Rock Rose de essence voor acute situaties. Hierbij staat paniek en verschrikking voorop. Wanneer men niet meer spontaan kan reageren op ongunstige situaties, maar in de plaats hiervan overgevoelig en ongecoördineerd, dan kan hieruit het Rock Rose-syndroom ontstaan.

 

Mimulus – Maskerbloem

 

Mimulus is voor angst met bekende oorzaak. Mensen van het Mimulus-type zijn over het algemeen zeer gevoelig en dikwijls ook fijn van lichaamsbouw. Ze gaan ook snel uit evenwicht wanneer er hen iets angstig te wachten staat.

 

Cherry Plum – Kerspruim

 

Bij een negatieve Cherry Plum toestand staat angst voor controleverlies op de voorgrond. Als basisbehandeling bij geestelijke of emotionele overdruk. Bij sterke innerlijke spanning. Geef nooit Mimulus aan een iemand in een negatieve Cherry Plum gemoedstoestand.

 

Aspen – Esp (Ratelpopulier)

 

Aan te raden bij angst met onbekende oorzaak. In tegenstelling tot de angst van Mimulus is deze angst er een van een niet-bekende oorzaak, en daardoor vele malen beklemmender.

 

Red Chestnut – Rode Kastanje

 

Een negatieve Red Chestnut heeft angst voor anderen. Een typisch voorbeeld van Red Chestnut is de moeder die constant in zorgen en angst voor haar kinderen leeft.

 

2. ONZEKERHEID:

 

Cerato – Loodkruid

 

Een negatieve Cerato heeft onvoldoende vertrouwen in zijn eigen intuïtie. De Cerato-mens vertrouwt zijn eigen innerlijke stem niet. In de grond zijn Cerato-mensen grote waarheidszoekers. Ze moeten meer vertrouwen in hun natuurlijke gevoelens en innerlijke kennis hebben.

 

Scleranthus – Hardbloem

 

Bij Scleranthus zien we besluiteloosheid als kenmerk. Het zijn de “Jantje lacht, Jantje huilt”-typen, bij wie veel waardevolle tijd verloren gaat omdat zij niet tot een keuze kunnen komen.

 

Gentian – Gentiaan

 

Twijfel is wat bij een negatieve Gentian op de voorgrond staat. Het Gentian-type twijfelt natuurlijk ook aan de werkzaamheid van de Bachbloesems, zelfs al ziet hij dat ze wel degelijk werkzaam zijn.

 

Gorse – Gaspeldoorn

 

Bij Gorse zien we hopeloosheid optreden. Volgens Dr. Bach is het pessimistisch en de wanhoop hier diep geworteld.

 

Hornbeam – Haagbeuk

 

Een negatieve Hornbeam kenmerk is vermoeidheid. De Hornbeam wordt ook wel de “maandagmorgen-bloesem” genoemd omdat deze mensen hun dagtaak overzien en daar bij voorbaat al moe van worden.

 

Wild Oat – Ruwe Dravik

 

Wild Oat gaf Dr. Bach aan mensen die onzeker zijn over wat ze moeten doen. Wild Oat is het middel voor klaarheid en inzicht. Het is ook een van de “zoekertjesbloesems”.

 

3. ONVOLDOENDE INTERESSE IN HET HIER EN NU:

 

Clematis – Bosrank

 

Een negatieve Clematis is dromerig. Bij slaperigheid en vergeetachtigheid. Clematis-types slapen over het algemeen graag lang en veel.

 

Honeysuckle – Kamperfoelie

 

Honeysuckle leeft In het verleden. Honeysuckle is het middel tegen nostalgie en heimwee. Bij Honeysuckle “vlucht men in het verleden” en verwacht van het heden en de toekomst niets positiefs meer.

 

Wild Rose – Hondsroos

 

Wild Rose raadde Edward Bach aan bij een apathisch gedrag. Bij Wild Rose zien we een beeld van berusting en innerlijke overgave. Wild Rose is het middel voor ondernemingszin en levenslust.

 

Olive – Olijf

 

Dr. Bach raadde Olive aan voor mensen die mentaal en fysiek uitgeput zijn. Olive is aangewezen bij een uitputtingsgevoel na langdurige overbelasting.

 

White Chestnut – Paardekastanje

 

Bij een negatieve White Chestnut gemoedstoestand zien we ongewenste gedachten telkens terugkeren. De gedachten blijven in een kringetje ronddraaien en veroorzaken piekeren en een mentale kwelling.

 

Mustard – Herik

 

Volgens Dr. Bach is Mustard aangewezen bij moedeloosheid van onbekende oorsprong en als basisbehandeling bij zwaarmoedigheid en pessimisme.

 

Chestnut Bud – Kastanjeknop

 

Bij Chestnut Bud zien we een gebrek aan observatie. Als basisbehandeling bij leerproblemen en te weinig inzicht.

 

4. EENZAAMHEID:

 

Water Violet – Waterviolier

 

Een persoon van het Water Violet-type wil graag alleen zijn. Als basisbehandeling bij introverte types die last hebben van contactproblemen en bindingsangst. Ook bij terughoudendheid en geslotenheid.

 

Impatiens – Reuzenbalsemien

 

Een negatieve Impatiens gemoedstoestand gaat gepaard met ongeduldigheid. Bij nerveuze slapeloosheid en hyperactiviteit. Bij innerlijke gespannen en prikkelbare personen.

 

Heather – Struikheide

 

De negatieve Heather eigenschap is egocentrisch. Bij praatzieke personen die altijd in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Iedere zin beginnen ze met: “ik..”.

 

5. OVERGEVOELIGHEID VOOR INVLOEDEN EN IDEEËN:

 

Agrimony – Agrimonie

 

Aangewezen voor mensen die overgevoelig zijn voor ruzie of discussie. Ze zijn rusteloos en door zorgen gekweld wanneer ze alleen zijn. Naar de buitenwereld toe houden ze de “vrolijke schijn” op.

 

Centaury – Duizendguldenkruid

 

Personen die Centaury kunnen gebruiken willen steeds te graag van dienst zijn. Dit zijn de “dieners”. Het zijn “gevers” en geen “nemers”. Het Centaury-type komt niet op voor zijn eigen belangen en zijn goede wil wordt dan ook gemakkelijk uitgebuit.

Centaury

 

Walnut – Walnoot

 

Walnut is de essence voor beïnvloedbaar zijn in veranderende situaties. Als basisbehandeling bij persoonlijkheidszwakte en tekort aan zelfzekerheid. Ook is Walnut aangewezen bij iedere verandering in leefsituatie.

 

Holly – Hulst

 

Holly staat, in negatieve zin, voor Jaloezie. Deze mensen ergeren zich snel en zijn vaak jaloers. Het zijn mensen die bang zijn voor liefde en genegenheid.

 

6. MOEDELOOSHEID EN WANHOOP:

 

Larch – Lariks

 

Bij Larch denken we aan geen zelfvertrouwen hebben. Een negatieve Larch verwacht al op voorhand te falen, ze weten dat het toch verkeerd gaat aflopen. En natuurlijk gaat dan alles ook mis: de “self fullfilling prophecy”.

 

Pine – Den

 

Bij Pine staan schuldgevoelens voorop. Deze mensen vinden dat ze het nooit goed genoeg doen, ze mogen er eigenlijk niet zijn van zichzelf. Ze hebben het gevoel dat ze anderen maar tot last zijn.

 

Elm – Veldiep

 

Bij Elm zien we een tijdelijk gevoel van ontoereikendheid. Deze mensen zijn over het algemeen zeer verantwoordelijk, maar zijn tijdelijk niet opgewassen tegen hun taak.

 

Sweet Chestnut – Tamme Kastanje

 

Volgens Dr. Edward Bach is Sweet Chestnut aangewezen voor mensen met verdriet en smart. Deze mensen zitten muurvast in hun problemen, maar ze blijven toch volharden in het zoeken naar oplossingen.

 

Star of Bethlehem – Vogelmelk

 

Bij iedere shock of traumatische ervaring gaf Dr. Bach Star of Bethlehem. Deze bloesem gaat helpen om uw verdriet te verwerken en een plaats te geven.

 

Willow – Wilg

 

Mensen in een negatieve Willow gemoedstoestand koesteren wrok en willen geen verantwoording dragen. Ze zoeken steeds de schuld bij anderen.

 

Oak – Eik

 

Een negatieve Oak blijft hard vechten, maar geeft niet op. Kracht en uithoudingsvermogen horen bij dit type. Maar uiteindelijk plegen ze roofbouw op zichzelf. Geef nooit Olive aan een negatief Oak-type.

 

Crab Apple – Appel

 

Crab Apple is volgens Dr. Edward Bach de reinigingsbloesem. Personen die Crab Apple kunnen gebruiken hebben dikwijls last van fobieën of schoonmaakmanie. Ze willen harmonie in heel hun leven.

Crab Apple

 

7. OVERBEZORGDHEID VOOR HET WELZIJN VAN ANDEREN:

 

Chicory – Cichorei

 

Bij mensen met een negatieve Chicory gemoedstoestand staat bezitsdrang op de voorgrond. Hier zien we dikwijls het beeld van de “perfecte moeder”. Chicory-types claimen ook vaak alle aandacht.

 

Vervain – Ijzerhard

 

Vervain is van toepassing bij over-enthousiasme en idee-fix. Vervain-mensen lijden dikwijls aan innerlijke spanning. Ze kunnen ook niet tegen onrechtvaardigheid.

 

Vine – Wijnstok

 

Een negatieve Vine gemoedstoestand staat gelijk aan dominant gedrag, bazig en heel overheersend zijn. Deze mensen gedragen zich soms zelfs als echte tirannen.

 

Beech – Beuk

 

Personen met een negatieve Beech gemoedstoestand zijn onverdraagzaam. Beech is het middel bij intolerantie, maar vaak ook bij overdreven tolerantie. Beech heeft dikwijls kritiek op anderen.

 

Rock Water – Bronwater

 

Een Rock Water gemoedstoestand wil een voorbeeld zijn. Personen met deze gemoedstoestand ontzeggen zich veel en genieten weinig van het leven. Rock Water is het levenselixir onder de Bachbloesems.

 

EERSTE HULP BLOESEM:

 

Er is een bijzondere essnece: De “Eerste Hulp” bloesem of beter gekend als ‘Rescue Remedie’. Deze essence is een combinatie van 5 bloesems, namelijk: = Clematis = Cherry Plum = Impatiens = Rock Rose = Star of Bethlehem.

 

Dr. Edward Bach raadde deze essence aan voor acute- en stresssituaties, in noodgevallen, bij ongelukken en shock. Het verlicht angst en herstelt vertrouwen en kalmte. Het is aangewezen deze bloesem altijd bij de hand te hebben.

 

EERSTE HULP CREME:

 

Naast de Eerste Hulp bloesem is er ook de “eerste hulp” -crème. Deze crème heeft dezelfde vijf bloesems als basis en tevens Crab Apple voor de reinigende werking.

De Eerste Hulp crème is zeer geschikt bij kleine huidirritaties, schaafwonden, insektensteken, blauwe plekken, kneuzingen, pukkeltjes, jeuk, enzovoort. Een onmisbare hulp voor thuis en onderweg.

 

GEBRUIK VAN DE BACHBLOESEMS:

 

Gebruik gebaseerd op de originele dosering van Dr. Bach: 10 à 20 druppels van de gekozen bloesem in een flesje water. Dit flesje drinkt men verdeeld over de ganse dag met kleine slokjes leeg.

 

Belangrijk: De op deze website vermelde ideeën en methoden

kunnen en mogen, indien nodig, geen vervanging zijn voor doktersadvies.

De Bosrank adviseert een ieder uitdrukkelijk bij ernstige klachten

altijd een arts te raadplegen.