Back to Top

Opleidings - & Kenniscentrum voor Bachbloesems en Bewustwording

headerfacebook headerlinkedin

Dr. Edward Bach

 

Dr. Edward Bach (1886-1936) is de grondlegger van de Bachbloesems. Hij zag het levenslicht op 24 september 1886 in Moseley, nabij Birmingham, Engeland. De laatste jaren van zijn leven woonde Dr. Bach in een klein huisje, Mount Vernon genaamd, waar hij in 1936 overleed. Mount Vernon is gelegen in Sotwell bij Wallinford, waar nu nog steeds het Bach centrum is gevestigd.

Hij was, vanaf 1915, werkzaam in Londen als arts, bacterioloog, immunoloog en patholoog. Eerst schakelde hij van de reguliere geneeswijze over op de homeopathie. Hij ontwikkelde vaccins die volgens het homeopathische principe werden klaargemaakt en de geschiedenis ingingen als “de zeven Bach-nosoden”. Deze nosoden worden tegenwoordig nog steeds in de homeopathie gebruikt.

 

Dr. Bach geloofde in het antroposofische mensbeeld, waarin de mens uit vier delen bestaat: ziel-geest-stoffelijke lichaam-etherische lichaam. Dr. Bach had groot vertrouwen in de krachten van de natuur en na jarenlange studie ontwikkelde hij, rond 1928, de Bachbloesems. Deze methode stelde hij verder op punt in de beginjaren ’30. Zo ontdekte hij de 38 bloesems om alle mogelijke gemoedsgesteldheden positief te beïnvloeden.

 

Bach’s grondregel was: “de mens kan slechts zichzelf genezen”. Zijn gedachte was dan ook: “behandel de persoon, niet de ziekte; de oorzaak, niet het effect”.

Deze dokter legde grote nadruk op de zelfhulp van de mensen. Hij hechte veel belang aan de eenvoud van zijn Bachbloesems en wou dat iedereen deze kon toepassen. Volgens Dr. Bach moeten de bloesems een deel van ons dagelijks leven worden en het preventief gebruik ervan gaat ons helpen om in evenwicht te blijven zodat ziekte veel minder snel kan toeslaan.