Back to Top

Opleidings - & Kenniscentrum voor Bachbloesems en Bewustwording

headerfacebook headerlinkedin

Etherische Oliën

 

Etherische oliën of essentiële oliën die bij aromatoepassingen gebruikt worden, bevatten de vluchtige bestanddelen van bloemen, planten, kruiden, wortels, houtsoorten, harsen, zaden. Het is door deze oliën dat elke plantensoort een specifieke geur heeft. Het werken met aromatische planten is terug te voeren tot de Egyptenaren, ongeveer 4000 jaar voor Christus.

 

In de aromatoepassingen worden slechts die planten gebruikt die etherische oliën bevatten. Etherisch wil zeggen: vluchtig, dit wil zeggen dat de vloeistof snel verdampt als ze aan de lucht wordt blootgesteld.

 

Door middel van waterdampdistillatie of distillatie worden de oliën aan de plant onttrokken. Een andere methode is de enfleurage, men legt de bloesems op een ingevette glazen plaat en enigszins onder druk gezet laat de essentiële olie los en wordt in de vetstof opgenomen. Dit wordt telkens herhaald en als laatste voegt men alcohol toe om de etherische olie van het vet te scheiden. Deze oliën zijn zeer kostbaar door de vele bloemblaadjes die er nodig zijn en het arbeidsintensieve proces. Er zijn ongeveer 200 rozen nodig om één druppeltje rozenolie te verkrijgen! Nog een andere methode die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor citrusschillen is extraktie door persing.

 

Etherische oliën zijn zeer krachtig en geconcentreerd en we hebben er slechts kleine hoeveelheden van nodig. De Bachbloesems daarentegen zijn heel subtiele aftreksels. Het is niet aan te raden etherische oliën op eigen initiatief inwendig te gebruiken!

 

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: verdamping, kompressen, stoombaden, massage en voor het bad. De oliën moeten altijd verdund worden in een ‘drager’, zoals vette olie, azijn of volle melk. Ze lossen praktisch niet op in water maar kunnen wel hun geur afgeven aan het water, bijvoorbeeld bij het gebruik van een stoombad.

 

Bij massages gaan we de essentiële olie altijd eerst vermengen met een zuivere plantaardige olie van goede kwaliteit. Bij gebruik in het bad gaan we steeds de olie eerst goed mengen met een vette stof, bijvoorbeeld room of volle melk. De etherische oliën nooit onverdund in het badwater doen!

 

Bij stoombaden is het niet nodig een drager aan de olie toe te voegen omdat de olie verdampt door het warme water en de olie bij het stoombad niet in aanraking komt met de huid. Bij scherpe oliën wel steeds de ogen sluiten tijdens het stoombad.

Ook in de aromalampjes moet geen drager gebruikt worden. Essentiële oliën kunnen zeer nuttig zijn bij het zuiveren van de lucht die wij inademen. Hier is onder andere Tea Tree olie voor geschikt. Dit kan heel gemakkelijk door verdamping in een aromalampje.

Koop altijd zuivere olie van een goede en biologische kwaliteit!

 

WAARSCHUWING! Etherische oliën nooit innemen of onverdund op de huid aanbrengen! Vermijd contact met de ogen of slijmvliezen.

Houd de oliën buiten bereik van kinderen! Bepaalde oliën mogen niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap!

 

Baby’s en peuters enkel met de voor hen aangewezen oliën behandelen! Etherische oliën nooit bij open vuur plaatsen!