Back to Top

Opleidings - & Kenniscentrum voor Bachbloesems en Bewustwording

headerfacebook headerlinkedin

Kruiden

 

Fytoleer of beter gekend als kruidenleer is eveneens een holistische methode, dit wil zeggen dat ook hier de ganse mens in beschouwing wordt genomen. Het lichaam en de geest worden als één geheel beschouwd. We gaan niet zomaar druppeltjes of thee gebruiken, maar we gaan de oorzaak aanpakken. Bij fyto of kruiden methode wordt de natuurlijke genezende kracht van het lichaam gestimuleerd. We kunnen kruiden ook samen met bachbloesems gebruiken en zo het evenwicht en de harmonie herstellen.

 

Deze methode is al zo oud als de mensheid. Van vele planten gaat er een genezende werking uit. Denken we maar aan het gezegde: “voor alles is er een kruid gewassen”. Instinctief wist de primitieve mens welke planten gezond en veilig waren en welke giftig. De hedendaagse mens is dit instinct praktisch helemaal kwijt.

De kruidenleer is uitgegroeid tot een moderne wetenschap waar nog uitgebreid onderzoek naar wordt gedaan.

 

Wanneer we kruiden gaan gebruiken moeten we er wel op toezien dat we wel degelijk weten welk kruid we gebruiken. Want niet alle kruiden zijn even onschuldig! Ook zijn er bepaalde kruiden die we niet tijdens de zwangerschap en de lactatie (bij borstvoeding) gaan gebruiken.

 

Kruiden kunnen we gebruiken als thee, tinctuur, tabletten of capsules en kompressen. We kennen verschillende manieren om thee te bereiden: infuus, decoct en maceraat. Ook kan het praktisch zijn om de thee in theebuiltjes te kopen. Het is aangewezen om niet te lang dezelfde kruidenmengeling te gebruiken.

 

Gemmoleer

 

Ook in de vorm van Gemmo kunnen we van de weldaden van de kruiden gebruik maken. Deze methode werd rond 1960 voor het eerst toegepast. Het is een Belgische arts, Dr. P. Henry, die deze methode op punt gesteld heeft.

Bij gemmo worden de knoppen, wortelhaartjes, zaden en jonge scheuten van de planten gebruikt. Hier zit nog al de groeikracht van de plant in!

De knoppen en jonge scheuten van bomen en struiken worden vers klaargemaakt door rechtstreekse maceratie in een mengsel van water-alcohol-glycerine.

 

Het gemmo-extract vormt een bron van informatie: alle ‘gegevens’ van een kruid of boom ligt als het ware in de knop besloten. Deze extracten werken heel zacht en toch grondig.

De gemmo-extracten van HerbalGem bevatten het geconcentreerd glycerinemaceraat (aftreksel van uitsluitend knop in glycerine), ook moeder-maceraat genoemd. Deze extracten zijn dan ook krachtiger en praktischer dan de D1 oplossing.